Nu ska jag vila...

Tre veckors "utmanande mängdträning" är slut. Drygt 14 mils löpning på 19 dagar är till och med mycket för mig. Det började tufft och motigt den 29 mars med långa intervaller och avslutades med en bra känsla på 15 kilometer snabbdistans och riktigt snabba halvnorska intervaller på Billingen. Men nu ska jag ta det lugnt...

Mitt fokus har varit långa pass och långa utmanande intervaller. I tre veckor har jag kört på med målet inställt på att kunna springa 28 kilometer i Wings for Life World Run i Kalmar den 8 maj. Träningsupplägget var bestämt - och jag är rätt bestämd och målinriktad när det gäller vissa upplägg. Men jag minns tillbaka på mitt första pass för tre veckor sen. Jobbigt, tufft och motigt å jag fick slita som ett djur för att klara av de tre halvsnabba 2k-intervallerna. Då gick tankarna runt i skallen; "klarar jag verkligen inte bättre?". Tänkte att det fanns inte en chans i världen att jag skulle kunna springa Wings for Life 28 kilometer i 4:55-tempo om bara sex veckor. Jag klarade ju knappt av två nu...

Men träningspassen gick bättre och bättre, och när jag fick lite positiv press på mig, då blev det en riktigt bra 15 kilometer lång snabbdistans. Det gjorde underverk för min löpning att springa tillsammans med tre andra duktiga löpare (tack än en gång Stefan, Micke och Fredrik för "draghjälp"). Jag avslutade de tre veckorna med att springa "halvnorska intervaller" på Billingens fritidsområdet i lördags. Intervallerna rullade på snabbt i 4:05 - 4:15-tempo och blev en värdig avslutning på dessa veckor. Nu väntar mest lugnare löpning - inte så långt - men med en del korta, pulshöjande intervaller. Har en tanke om skidgång i slalombacken nån vecka innan start. Dra upp pulsen ordentligt och låta mjölksyran pumpa... Sen blir det lätt styrketräning såklart och massor med vila. Vill känna mig utvilad i kropp och själ när det är dags i Kalmar.


Lördagens Wing for Life kapacitet/resultat:
23 kilometer på 2.00:00
 
[Lördagens träningspass omvandlat till ett realistiskt resultat i Wings for Life World Run]



VO2 Max visade på 52 för tre veckor sedan. Här en bild från i lördags...




Några jämförelser:
Nu den 28 mars -17 april 2016 sprang jag alltså drygt 14 mil (snitt 10,8 km/h | 5:33-tempo, medelpuls 140bpm). Samma period förra året sprang jag nästan 10 mil (snitt 10,3 km/h | 5:50-tempo, medelpuls 138bpm). De tre veckorna innan detta upplägg, den 7-27 mars 2016 sprang jag drygt 13 mil (snitt 9,8 km/h | 6:07-tempo, medelpuls 134bpm).

Jag gillade detta tre-veckors-upplägg. Framförallt tycker jag att det gav mycket att springa långa intervaller. Och att lägga in ett snabbdistanspass var kanon. Ska försöka ta med mig den kunskapen när jag lägger upp nästa träningsupplägg.

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet