Traditionsenlig löpning

Sommarsolståndet inföll ganska tidigt på morgonen i onsdags, när klockan var 06:24 närmare bestämt. Ni som följer min blogg vet vad det betyder. Just det - solståndslöpning igen såklart. Den här gången för 12 gången i rad...

Det är ju något av en tradition nu - att vara ute på en löptur i samma ögonblick som solståndet inträffar, sommar som vinter i alla väder. En del tycker jag är smått galen som springer just då, för det innebär ju att löpningen sker när än på dygnet som detta förutsägbara inträffar. Sent på kvällen, mitt i natten, tidigt på morgonen eller på dagen. Det spelar ingen roll! Jag ska ut! Har haft turen att vara ledig från jobbet och någorlunda frisk vid samtliga tillfällen sen jag började med stolligheterna för drygt fem år sedan. Och med mitt nuvarande arbetsschema ser det ut som att jag ska klara av åtminstone sex år till. Kanske...

Onsdagens löprunda startade hemifrån vid 05:45-draget. Sprang i strålande solsken genom centrala Skövde och sedan ut mot Södra Ryd. Trots den tidiga morgonen så värmde solen en hel del och löpningen flöt på fint fram till ca 5 kilometer. Då började magen krångla. Av diverse orsaker som vi kanske inte behöver gå in på här, fick jag slå av på takten en del och ibland till och med gå. Det var lite jobbigt men jag fick i alla fall ihop en mil och direkt efter blev det ett styrkepass på gymmet.

Klockslaget för själva sommarsolståndet inträffade när jag sprang genom S. Ryd. En högtidlig stund och ett tillfälle att hylla ljuset och den ljusa årstiden. Det är helt fantastiskt att det inte blir riktigt mörkt någonstans i Sverige just nu. Men den 21 december är det mörker mesta tiden av dygnet på vår del av klotet (rätt häftigt det med). När klockan är 17:28 sker vintersolståndet, och vi kan fira att mörkret sakta flyr och att dagarna åter blir allt ljusare igen. Visst är det en häftig del av världen som vi bor i... (?)

Nedan finns lite fakta runt hur förändringen från hur mörkret intar Skövde (ja, jag var tvungen att "nörda loss" runt detta). Det kan uppfattas som en rätt dyster läsning för vissa, så känsliga läsare varnas för att bläddra ner under bilderna där denna text dyker upp... ;)

En after-run-bild och en sol som stod högt på himlen vid tio-tiden då jag chillade på balkongen.



Att min 20.000-dagars dag inföll samma dag som sommarsolståndet var ju bara så häftigt.
Det var givetvis tvunget att firas ordentligt. Riktigt snyggt gjort av SkövdeBagarn.
God var den med...


Fakta - hur fort blir det mörkare igen?
För Skövde förändras dagslängden (solen över horisonten) enligt följande:
2017 hade den längsta dagen i onsdags, den 21 juni (18h 18m). Till en början förändras dagslängden med några sekunder kortare per dag, men redan från den 28 juni är förändringen uppe i att bli en (1) minut varje dag, och förkortningen av kommande dagar bara ökar. Den 7 juli har dagen blivit kortare än 18 timmar och vi har alltså redan tappat nästan 20 minuter av den ljusa delen av dygnet. En månad efter sommarsolståndet är dagen hela 1h 4m kortare. Tiden som förkortar dagen ökar alltså alltmer för var dag som passerar, och den 24 augusti är vi uppe i fem minuters förkortning för var dag. Och så där håller det på fram till runt den 23 oktober då dagarna kortas allt långsammare. Den dagen (23 okt) blir ca 8h 40m kortare än 21 juni, så det är stora skillnader vi talar om. Ju närmare vintersolståndet vi kommer ju mindre blir alltså skillnaderna av var dags dagslängd. Från den 16 december är vi under minuten i skillnad igen. Den 21 december är dagen 11h 57m kortare än årets sommarsolstånd. Dagslängden då är 6h 21m och vintersolståndet slår till och vänder allt till att bli ljusare igen... 

Skymning:
Just nu blir det inte riktigt mörkt någonstans här i Sverige. I alla fall inte om det är klart väder och man riktar blicken åt norr. Norr om Dalälven (på ett ungefär) blir det inte mörkt alls. Skymningen går över till gryning där, och norr om polcirkeln går inte solen ned alls just nu. Men det förändras snart. Här i Skövde ser det ut så här:
Det är så pass ljust efter solnedgången (klart väder) att man kan läsa en normalstor text utomhus, 21 juni till 23:35, 7 juli till 23:21, 21 juli till 22:50, 24 augusti till 21:12, 23 oktober till 18:19 och den 21 december till 16:06.

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet