Snabb i Lisebergsbacken?

I högerkanten här på bloggen kan du se vilka lopp jag har anmält mig till för 2016. Just nu är jag klar för tre lopp, två till är på gång och ytterligare ett finns i mina tankar...

Det senaste loppet som jag anmälde mig till blir det första för 2016 - Winterrun i Göteborg den 23 januari. En del av loppet går inne på Liseberg och vad jag har hört så ska det vara ett rätt trevligt lopp. Om inte annat så verkar det vara ett stämningsfullt lopp med mycket ljus och eld utmed banan. Tio kilometer långt är det och går på en fem kilometer lång bana som man springer två varv. Vid ungefär fyra (åtta) kilometer kommer en brant backe, drygt 200 meter lång och med ett nästan 10 procents jobbigt motlut. På den sträckan sker en sprint och här tänkte jag att man kanske kan satsa på att placera sig högt upp i sprintlistan. En riktigt spurt där lär nog ta på krafterna rejält å det i sin tur kanske hämmar resten av loppet. Eller??? Kanske tar det lugnt i loppet och satsar på en bra tid i backen.

Jag var ute i går kväll (efter jobbet) och tränade några korta backintervaller. 170 meter långa, i backen på Billingstorpsvägen. Där är lutningen nästan är 8 procent - nästan som i Winterrun - men eftersom jag startade en bit före motlutet blev snittlutningen bara 7 procent. Var lite seg i kropp å knopp men jag kom ut i alla fall och det blev ett bra pass till slut. Intervallerna hamnade runt 38-40 sekunder, utom referensintervallen (låg ansträngning) som tog ca 45sek. Sprintern i Lisebergsbacken är ju lite längre och går kanske att göra på en tid under minuten? Men då lär jag nog, som sagt, ha tagit ut mig rejält. Bara att träna på i backarna nu...

Som ni kunde läsa i det förra inlägget så funderade jag ju på lite löpvila. Tänkte att jag skulle hoppa över måndagens pass, men det blir nog inte så. För just nu känns det helt okej att köra ett lite längre pass. Bara jag tar det lugnt. Tänker mig en Maffetone-löpning, men vi får se! Och sen är ju frågan när jag orkar ta mig ur sängen i morgon bitti också? Sitter nog uppe sent i natt.

Till sist: Har justerat mitt träningsupplägg igen. Fördelningen har nu blivit att varje vecka innehåller ett traditionellt svettigt intervallpass (av varierande slag med långa/korta/tuffa/hårda intervaller), ett pass med långa eller korta intervaller i backe och ett eller två (långa) pass som blir lugna och behagliga. I november har det blivit väldigt mycket backträning och det känns i benen att jag gjort mer än 2 000 höjdmeter i löpardojorna. Det har skett på bekostnad av vanliga intervaller men nu hoppas jag kunna öka konditionen lite mer och få upp speeden något i och med förändringen. Backträning är bra för benstyrkan och för orken att hålla tempo när det går uppför och utför och de långa passen tränar uthålligheten med låg puls. Variation! Jag har sagt det förr: variation är bra!



Dessa ONE WAY ska ta mig ut i längdspåren - om det blir nån snö att åka på i vinter...
Testade 100m SkiErg hos Micke häromkvällen förresten. Nytt PB: 21,6sek.

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet