Backträningen ger allt mer

Ett tag hade jag en jobbig jakt för att komma under 50 minuter på en mils löpning. Nu klarar jag av den tiden i de flesta motionslopp som jag ställer upp i. Det känns rätt gött! Men när jag ser tillbaka i backspegeln så var det ingen rolig tid. Det blev en ganska stor egenskapad belastning...

Som jag berättat i tidigare inlägg så jagar jag inga tider på det sättet längre. Men i min träning jobbar jag ändå för att förbättra mig på flera olika sätt och när jag till exempel springer intervaller har jag ett målsättningstempo för mina olika distanser (5k, 10k och 21,1k/HM). Det betyder inte att jag jagar nya personbästa men målsättningen är ändå att bli lite snabbare, starkare och uthålligare än vad jag är i dag.

Något som jag känner att jag blir allt bättre på är att springa i backar. I går var jag ute och sprang ett intervallpass i backen upp mot Billingehus. Jag började med lätt lutning från radiohuset och Norra Bergvägen uppför. Korta intervaller gällde men jag gav verkligen allt jag vågade på de frosthala vägarna. Det gick inte få maximalt fäste men jag fick upp ett rätt bra tempo på varje 30-sekunders-intervall ändå. De flesta intervaller under 4-tempo men då hade jag en lång vila på tre minuter efter varje intervall.

Det var ändå tufft att springa så här hårt när stigningarna blev allt brantare och brantare. Uthålligheten i den farten uppför är inget jag kan skryta om (än) men benen har blivit allt starkare. Kan verkligen rekommendera var och en av er att ge er i kast med att springa i backar om ni vill utveckla ben- och bålstyrkan. Dessutom tränar det löpsteget på ett positivt sätt. Du behöver inte springa fort, det blir en fantastisk styrketräning för benen ändå. Och pannbenet får sig en bra dos också.

 
 
Bonus...
Målsättningstempo: 5k/4:10 (20:50), 10k/4:23 (43:50), HM/4:40 (1.38).
Exempel på intervaller i måltempo: 5k/400m - 1200m. 10k/800m - 1200m. HM/1000m - 3000m.
 

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet