Längtar redan till nästa träningspass

"Långa intervaller i backe!" Det var med en lätt ångest jag tog de orden i min mun. Med mig i minnet hade jag ett sådant backpass från mars. Vad jag mindes var att det passet var jobbigt. Riktigt jobbigt...

Jag gick tillbaka och kollade mina anteckningar från det där backpasset i mars. Då körde jag 3x1000 meter i det som var mellandelen av dagens backpass. Jag hade noterat att det passet var jobbigt men att jag varit långt ifrån att ha tagit ut mig. Medelpulsen på intervallerna den gången låg mellan 153-156bpm (139bpm för hela passet), tempot mellan 5:24-5:48 och intensiteten enligt Borgskalan: 16. I och med att jag bara körde en och samma sträcka den gången så var medellutningen brantare än på dagens pass. Fast vilan var längre. Men okej - nu var det bara "att bita i det sura äpplet" och köra på!

Började med en tre kilometer lång uppvärmning. På den sista biten innan första intervallen skulle börja, då tog jag det riktigt lugnt. Ville känna mig "utvilad" inför varje intervall. 2,7 kilometer (3x900 meter) låg framför mig och nästan varenda meter var i uppförsbacke. Medellutningen på sträckan var 5,7 procent, så jag visste att det skulle kännas.

Mitt mål var att springa med en inte alltför hög intensitet. Inget fokus på hastighet. Snarare fokus på att kunna springa hela vägen och träna musklerna till att greja backarna. Jag höll mig till min plan och fick en ganska behaglig resa upp. Vilan efter varje intervall var generös (5-6 minuter) och det var en viktig del av träningen eftersom jag ville behålla en god kvalitet i uppförsbacken. Jag promenerade runt lite på vilan och startade sen från samma plats där intervallen tog slut.

Det blev ett väldigt bra pass. Jag kontrollerade min ansträngning väl och tog det lugnt när det började ta emot. Jag gick inte en enda gång under någon av intervallerna, inte ens när det var som brantast och jag kände att det var som jobbigast. Ingen antydning till mjölksyra i benen ens. Så gött! Tycker det blev en bra start i min strävan att bli lite starkare i uppförsbackarna. Och en bra start på mitt nya träningsupplägg - där min längtan till nästa pass växte sig stark. För det är väl själva grejen med att träna på en behagligt ansträngande nivå - en stund efter ett väl genomfört pass så längtar man till nästa...

 
 
 
Lite fakta från dagens långa backintervaller [jämförelse 12mars]
4:50- [5:48-] 5:14- [5:23] och 5:22 [5:40-tempo] per intervall (medel)
Medelpulsen var 148 [154], 154 [156], 152 [153] bpm per intervall
Medelpuls för hela passet: 122 [139] bpm
Borgskalan: 15 [16]

Båda passen var i sin helhet i princip lika långa; 10k
 
 
 
Nya rön gör gällande att dessa är effektiva för otränade.
 
 
 
 

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet