På löpanalys i Solna

Tiden var bokad redan i våras - men så kom Covid-19. Det dröjde till nu i torsdags innan jag kom iväg till löpteknikspecialisten Fredrik Zillén i Solna för en löpanalys - med hjälp för att bli en bättre löpare... Hm, som en glad motionär som mig kan det bli en utmaning att ta sig an alla råd och tips som jag har fått.

Löpanalysen, eller framförallt de förändringar jag kan göra efter den, är en del av min väg för att klara milen under 45 minuter i framtiden. Det var sjukt intressant att se hur illa man springer jämfört med eliten (och många andra duktiga löpare), plus att få råd om vad man kan göra för att bli lite bättre. Fredrik är kunnig och engagerad. Väldigt engagerad!!! Med sina stora gester, mimik och humor fick han mig att tappa koncentrationen mer ön en gång. Man brast ut i skratt helt enkelt. Att han var brutalt ärlig uppskattade jag.

Nä, någon "elitlöpare" är jag INTE! Inte ens i närheten. Tror man kan säga att jag är så långtifrån eliten som man bara kan vara. Analysprogrammet MotionMetrix fick fram vilken löpartyp jag är: en "Easy Strider". "Ser ut som en bil med svampig stötdämpning ungefär, och är en stil som inte funkar för någon vidare fart eller för att hålla skador borta". Kul... Som en tröst är det här den vanligaste löpstilen bland oss motionärer. Programmet vill helst putta mig till att vara en "Eco Sprinter istället, det vill säga snabb och effektiv med låg skaderisk.

Men det finns alltså bot och bättring om man vill försöka bli en Eco Sprinter. Läs mer om testet, testresultatet och om hur jag ska göra för att bli en bättre löpare, i bloggen Fakta & fördjupningar. Men det kommer ta ett tag innan det inlägget blir klart. Fram till dess ska jag ut i verkligheten och testa en del av de teknikråd jag fått. En rörlighetsövning har jag faktiskt redan kommit igång med...







Kommentarer

Populära inlägg

Ångestfyllda SLA-loppet

Träningen flyter på

Långlöpning i Tibro