Styrketräning

#MySub45Challange: Styrketräning är naturligtvis viktig när man försöker sig på ett tidsmål i löpning, vilket jag ju fokuserar på just nu. Men för min personliga del har styrketräningen ytterligare ett syfte - nämligen det att stärka upp min dåliga (eller i alla fall onda) rygg. Med en stark bålstabilitet avlastas ryggslutet och smärtan där blir mindre. Att slippa den där smärtan vid hård löpning är värt massor och en förutsättning för att kunna prestera på sitt yttersta en längre tid. Grejen är bara den att min disciplin då det gäller styrketräning varierar å det grövsta.

Just nu är jag inne i ett positivt flow. Jag kommer iväg till gymmet och jag gör mina övningar. Har till och med börjat variera mig och lyckats aktivera muskler som inte fått jobba förut. Då får man träningsvärk - och det är ett positivt kvitto på att kroppen får vad den behöver. Funderar på hur länge jag kan hålla i den här regelbundna styrketräningen... Även om det kan minska framöver, så hoppas jag kunna få in minst 1-2 styrkepass varje vecka.

Som alternativ styrketräning, dvs styrketräning som nödvändigtvis inte utförs på gymmet, har jag tänkt mig några olika alternativ. Först och främst tänker jag på olika former av backträning. Förutom vanlig löpträning i backe (som jag fortfarande kommer klassa som väldigt bra löpträning) ska jag förlägga en del av mina promenader på bergssluttningen här hemma. Bara några hundra meter hemifrån stiger lutningen rejält. Att gå med ett extra aktivt steg här ger mycket för styrkan i ben och bål - för att inte tala om vad det gör för hjärta och flås. Ännu bättre blir det med skidgång i t ex slalombacken (när den är snöfri). Herregud, minns för några år sedan när man tränade där. Maxpuls, lungor som kippade efter syre och spagettiben...


Arkivbild


Lågpulslöpning eller powerwalk, och fartlek, i Strupen är ett annat alternativ. Då föreställer jag mig lite längre pass där. Uppemot en timma, eller kanske ännu mer när styrkan börjar komma. Fast man får väl börja lite försiktigt, antar jag. Känns i alla fall som en bra kombination av styrketräning och löpträning.

Ja, som ni märker handlar det mycket om backträning som min alternativa styrketräning. Benmusklerna ska få sitt, och jag hoppas att det ska ge mig bättre förutsättningar för bra tider på milen. Å så för bålstabiliteten också.

Jag har många många gånger talat om vikten av alternativ träning. Ovanstående är ett steg i rätt riktning - men fler alternativ vore bra för allsidigheten. Skidor, rullskidor och cykling t ex. Ja, det finns så mycket man kan göra bara man tar sig för det. Tyvärr är jag lite dålig på det! Om jag mot all förmodan skulle kunna klämma in ett och annat simpass också, så vore det kanon. Om inte annat så kan det vara ett bra återhämtningspass när kroppen känns slutkörd.

Men nu ska jag ta en promenad till gymmet. Nån timmas styrketräning väntar där, för tredje gången den här veckan och för elfte gången i år. Ha en fin lördag... :)

Kommentarer

Populära inlägg

Ångestfyllda SLA-loppet

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på