Skonsam träning med jättehög puls

 Ett mycket skonsamt sätt att träna med hög puls, vet ni vad det är? Helt rätt - skidgång! Leta upp den längsta och brantaste backen du har i närheten. Knyt på dig lämpliga dojor, ta med dig ett par armhålshöga stavar och kör igång. Upp i backen med kraftfulla, långa steg, samtidigt som du låter armarna pendla och stavarna trycka ifrån i marken för att avlasta benen. Hela kroppen aktiveras, och pulsen får jobba hårt. Jättebra styrke- och konditionsträning. Charlotte Kalla förklarar här.

I måndags var jag med på ett sådant pass tillsammans med drygt 20 träningssugna kvinnor och män. Micke och Pia ledde det hela, och vi fick verkligen bekänna färg. Vi träffades vid Nya Brandstorpsvägen i Skövde. En liten bit därifrån finns ett par branta backar. Den ena backen går norrut från den lägsta punkten och kallas för Caterpillarbacken. Den är ungefär 400 meter lång och höjdskillnaden är ca 48 meter (12 % medellutning). Den andra sticker iväg åt sydväst från samma lägsta punkt, och gör en skarp högersväng mot nordväst. Med sina ca 200 meter, och ca 24 meters höjdskillnad, är denna backe lite kortare. Men en matematiker räknar snabbt ut att även denna backe ger en medellutning på 12 %.

Dessa två backar är en del av Billingens fritidsområdes multispår, så det är breda, fina grusvägar att gå på. I Skövde är vi bortskämda med fina backar, så vill du köra på egen hand någon annanstans, hittar du säkert en backe som passar dig. Men jag måste säga att det var väldigt trevligt att ta sig an denna utmaning tillsammans med andra. Upp för backen, pusta ut lite på toppen och sen gå nedför innan man tar sig upp för nästa backe. Så där höll vi på tills vi nådde lite mer än 5 kilometer och ca 350 höjdmeter. Med promenaden dit och hem blev totalen drygt 8 km och 404 höjdmeter. Jobbigt? Såklart - pumpen fick jobba hårt. Men väldigt skonsamt för kroppen i övrigt. Toppenpass!!! 

Pia och Micke uppmanade oss att tipsa fler om dessa pass - så nu gör jag det. Vi ses vid startpunkten måndagar klockan 17:30 under hösten. Ta med stavar och ett gott humör. 😀

Här finner du startpunkten för de två backarna: https://goo.gl/maps/3PVVTWBXTZhcMdqt6


Nedre delen av Caterpillarbacken

Nu börjar klättringen uppåt. Följ med i bilderna till toppen.





...och där är vi uppe på toppen på Carterpillarbacken (290 m.ö.h.)

Korta backen

Strax efter krönet har vi nått toppen av backen


Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet