Nu hjälper solen till med D-vitaminerna

Att solen får oss att må rätt så bra är väl inte direkt någon hemlighet. Och det kvittar när på året det är. Kroppen gillar ljus, och visst känner väl de flesta av oss att vi mår lite bättre av att vara ute i solljuset. Men visste du att här uppe på våra breddgrader i norr, får vi inte tillräckligt mycket UV-strålning (UVB) under året. Den mängden UVB, som gör att kroppen kan bilda D-vitaminer, får vi bara ta del av under några av årets tolv månader.

Solen behöver nämligen befinna sig 45 grader (eller högre) över horisonten för att UV-strålningen ska få vitaminerna att bildas i kroppen. För att veta om solen befinner högt nog, kan man ta hjälp av sin egen skugga, eller från skuggan av något föremål - till exempel en penna - för att få svaret. Är skuggan lika lång (eller kortare) som dig eller pennan, då är solen på rätt höjd. Är skuggan längre så är solen för lågt för att kunna ge UVB-strålning.

Ju längre norrut vi befinner oss, dess kortare tid står solen tillräckligt högt. Det gäller både i antal dagar under året liksom tiden per dag. Men NU är äntligen tiden inne för solens rätta höjd, i alla fall hos oss i Skövde! SÅ UT OCH NJUT!!!


Nu får de vara bra med dessa - för denna säsongen


Vill redan här varna för att detta inlägg 
är ytterligare ett i raden av kategorin 
"mycket kon-stiga inlägg" här i bloggen. 

Men vi kör på... Den 16 augusti i fjol var senast då solen nådde upp till 45 grader på himlavalvet i Skövde. Frampå hösten blev det till att börja käka D-vitaminer som tillskott, om man ville få i sig en tillräcklig dos för det egna välmåendet. Jag har käkat dem som kosttillskott under hela vintern, men nu är det snart slut med det.

För just nu är alltså solen på gång att nå de där rätta höjderna igen. I morgon torsdag, mitt på dagen, når solen för första gången i år, upp över 45 grader här i Skövde tätort. När klockan är 12:38 går den över 45-graders-gränsen och stannar där till 13:27, då den går under igen. Är du här i stan, så är det alltså mellan de här klockslagen du ska passa på att vara ute, om du vill att solen ska hjälpa dig med D-vitaminproduktionen. Det är totalt 49 minuter - men en kvart, tjugo minuter om dagen räcker för att mätta behovet. Lagom tid för en lunchpromenad? Du tycker kanske att det är en ganska kort tid som solen står så där högt, men hav tröst - tiden som solen är över den där magiska gränsen blir allt längre och längre för var dag som går. Redan på fredag har längden blivit 75 minuter. I slutet av juni vänder det, tiden blir kortare för var dag igen. Fredagen den 17 augusti är den absolut sista "D-dagen" för oss här i stan detta år. Sen får vi ta sikte åt söder för att fånga in de värdefulla "solskens-vitaminerna". I snitt behöver vi färdas ungefär 40 kilometer söderut om dagen, inom Sverige, om du vill ha mer från den 18 augusti.

I Ystad är sista dagen den 25 augusti i år. I Kiruna får man ta del av solens UVB-strålning mellan den 8 juni till den 4 juli - och då som mest knappa två timmar om dagen... I Skövde får vi drygt fem timmar var dag som mest. Det du! SÅ!!! Det var skönt att få dela med sig av denna onödiga vetskap... ;)

Soliga hälsningar från mig.


Kvällssolen hjälper inte kroppen att bilda D-vitaminer


Läs mer från Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer från SVT Vetenskap

Läs mer från Bristguiden

Kommentarer

Populära inlägg

Under 50 minuter på milen!

Speciell solståndslöpning i Dalarna

Lila milen - hatad och älskad