Nu har jag bestämt mitt distansmål för Wings for Life World Run

Jag har satt upp ett mål inför en av årets höjdpunkter - Wings for Life World Run - ni vet, det där loppet då man springer så långt man kan innan "mål-linjen" hinner ifatt en. Det är ett tufft mål jag satt, lär inte bli lätt, men inte heller omöjligt...

Förra årets drygt 26 kilometer (vilket var 5k längre än vad jag hade satt upp som mitt mål då) gav mig kanske ett överdrivet självförtroende inför uppgiften i år, men jag spänner bågen hårt och siktar mot 28 kilometer. Innerst inne vill jag väl egentligen greja 30k men det tror jag inte lika mycket på (även om jag inte heller ser det som helt omöjligt), så jag väljer detta utmanande, fast samtidigt realistiska mål. Klarar jag av detta så har jag sprungit i 2 timmar och 18 minuter och snittat den 28 kilometer långa sträckan i Kalmar och på Öland med att snitta ett 4:55-tempo.

Det uppsatta målet har jag tagit fram mest som ett underlag för min träning framöver, för att ha något mätbart att träna mot. Framförallt behöver jag bli bättre på att hålla upp tempot efter 21 kilometer. Vi får väl se vad träningen kan ge och hur kroppen svarar den dagen det är dags (8 maj). Jag är i och för sig rätt avslappnad inför det hela och ser absolut inte något måste i att nå just 28k i själva loppet. Men att jag satt upp ett mål motiverar mig i all träning före loppet och sedan i själva tävlingen så klart. "Run for Fun" är årets motto för mig och det gäller även här - hela vägen.

Har laddat ner en app i mobilen som jag kan träna med. Den är utgiven av Wings for Life World Run och 30 minuter efter jag har startat mitt träningspass i appen så skickar den iväg en virtuell "Catcher car" efter mig (tror jag - återkommer med en rapport). Så nära verkligheten man kan komma utan att ha en egen följebil. Men om någon vill ställa upp och vara "Catcher car" - dvs jaga mig på cykel, rullskidor eller liknande på ett träningspass så går det också bra. :) Med den här appen kan även du deltaga i loppet på själva tävlingsdagen, även om du inte kan vara på plats. Spring där du är vid samma tillfälle som alla andra - ett så kallat "Selfie Run". Du kan läsa mer om detta här (engelska) eller här (info från förra året på svenska).


Bara att starta appen och köra! För den som vill delta men inte kan vara med på plats kan köra loppet var som helst samtidigt med alla andra. Klockan 13:00 den 8 maj kör vi...





Att tänka på inför nästa Wings for Life World Run (råd till mig själv som även kan vara till nytta för andra):

  • Träna på att springa långa sträckor lite oftare än normalt. Gärna nära måltempo ibland. Träna på att behålla tempot efter 21k.
  • Träna på att dricka ur en mugg i farten. Eftersom jag har svårt med detta - överväg alternativet att ha med egen dryck (hitta lämpligt bälte/camelback eller liknande) för att kunna ta små klunkar oftare.
  • Träna på att twittra, sms:a och fotografera samtidigt som man springer. Det funkade ju förra gången. Överkurs: Blogga då du har en "Catcher car" i hasorna...
  • Fixa boende i Kalmar natten före tävlingsdagen. ✔
  • Ät bra innan. Viktigt att ha bränsle. Var på torget i god tid. Njut av atmosfären.
  • Gå inte ut för hårt! Lite snabbare än det tänkta medeltempot är bra men inte för mycket. Spara krafter till de sista 7/8 kilometerna. 
  • Inte äta banan (frukten alltså) vid 10k. Inte stanna till för länge vid vätskekontrollerna.
  • INTE filma när själva slutspurten är igång. Fokusera på att ge järnet det allra sista. Det går att hålla undan från bilen som kör i 16 km/h i åtminstone 500-600 meter... :)
  • Ha med en värmefolie att svepa in sig i efter loppet. Man kyls ner snabbt i väntan på bussen. Köp en billig som kan slängas sen.

Jag delar med mig av mitt mål. Då blir det mer verkligt. Bilden tog jag under förra årets Wings for Life World Run och denna har jag delat på mitt Instagram-konto.

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet