Om det jävla skitåret som gått!!!

Runt nyår brukar jag ju ta tillfället i akt att sammanfatta året som gått. Det här året vill jag helst glömma, så jag börjar med en kort sammanfattning: Året startade rätt bra. Löpträningen rullade på fint, och målet var inställt på att klara milen på mindre än 45 minuter - vilket inte kändes omöjligt - sen kom CORONAN med alla dess restriktioner, lidande och död... Det kändes som en smäll i magen. Jag tappade allt på några dagar. Det var så ledsamt det som hände... 

Lopp efter lopp ställdes in. Det var väl inga större bekymmer med det i jämförelse med allt annat, men det gjorde inte helheten bättre. Jag drogs med diverse hälsoproblem (rygg/knä), och löpträningen blev lidande. Styrketräningen fungerade dock bättre än på länge det här året. Tja, det var den korta sammanfattningen.

Hälsoproblemen började egentligen redan under hösten 2019, och fortsatte under vintern, våren och sommaren. Orkeslöshet, ryggbesvär och knäsmärtor. Alltså, jag vet inte hur många inlägg jag skrivit om min orkeslöshet. Kolla t ex här, här, här, här och här... Eller så går du upp i sökfältet och söker på "orkeslös" eller "tungt". Har haft många sådana perioder genom åren.

Frampå hösten tappade jag mer och mer ork, men jag lyckades greja ett antal virtuella lopp trots allt. I början av november slogs jag mer eller mindre ut helt. Var sjukskriven i nästan 7 veckor, och all träning upphörde. Det fanns ingen chans i världen att genomföra den, hur mycket jag än ville. Ingen ork, magproblem, yrsel och hjärndimma/trötthet. Jag sov fler av dygnets timmar än vad jag var vaken. 

Covid19? Jag vet inte. Jag kunde inte testa mig när jag mådde som sämst (VG-regionen hade pausat all testning därför att laboratorierna inte hann med), men när jag väl kunde testa mig var svaret negativt - vilket ju var positivt (bra). Frågan är vad det var...


En bild från tre dagar innan jag blev ordentligt sjuk


Aja, vad det än har varit så har kroppen reagerat på ett märkligt sätt. Ungefär som tiden efter en hjärnskakning. Har som sagt dragits med en ofattbar trötthet, hjärnan har känns som om den ligger i vatten och gungar i huvudet och jag har haft en märkligt molande huvudvärk. Rör jag mig fel blir jag riktigt trött, ibland illamående, och trycket i huvudet ökar. Känner mig sjösjuk och tung... Jo, jag dras fortfarande med det här - men på juldagen satte jag igång att jobba heltid igen. Det är lugna pass på jobbet under julveckorna, och jag hoppas klara av det, och åter komma i normal form igen. Det har blivit allmänt lite bättre, men inser att det är långt kvar innan det är helt över. Det går upp och ned hela tiden - i går var en riktigt dålig dag igen. 

Träningen just nu består av långsamma promenader och väldigt korta löppass. Går jag i uppförsbackar blir jag väldigt andfådd, och trapporna i huset upp till lägenheten ska vi inte tala om. Styrketräning vågar jag mig inte på än. Har testat benböj med bara min egen kroppsvikt, men den ger problem med hjärnan. Det värker i huvudet och jag blir yr. De två korta löpningarna som jag gjort i dagarna har funkat, även om jag var fruktansvärt slutkörd vid mitt jättekorta pass den 21 december. Får köra lugnt med all träning. Ingen hög belastning eller kraftiga ansträngningar. 

Men nog om allt elände. Jag ska presentera lite siffror från året också - i slutet av detta inlägg. Jag ska också berätta att min tanke är att ta bort alla krav vad gäller träning. Från nu gäller det bara att ta sig tillbaka, och det får ta den tid det tar. Pulsklockan kommer vara med på min löpträning, för jag tycker det är kul att kolla in olika data efter ett pass, men vilket tempo jag håller eller hur långt jag springer kommer för tillfället vara helt ovidkommande. Jag ska bara ge mig ut och springa. Om det sen blir en blandning av löpning, jogg och gång, är skit samma för min del. Jag hoppas upplägget tar mig tillbaka till samma fina form som jag en gång haft, för att må som jag mår just nu det vet jag inte om jag står ut med.

Vill avsluta 2020 med att önska er alla ett gott slut och ett Gott Nytt År! Vad 2021 har att bjuda på står skrivet i stjärnorna. Själv vågar jag inte hoppas på varken det ena eller det andra. Något säger mig att det för mig personligen kommer bli ytterligare ett jobbigt år...


Träning 2020 [uppdaterad 31 december 2020 pga ännu ett löppass samma dag]

I år hamnade jag på totalt 58,3 mil löpning, vilket är 72 mil mindre än 2019. Sedan den 1 november har jag bara fått ihop 14,5 km (18,5 med den 31 december inräknad)! 😲 Drygt 10 km av dessa var gjorda före den 6 november. Jämför detta år med mitt rekordår 2015, då sprang jag drygt 171 mil. Det är 113 mil mer än i år. Styrketräningen har däremot gått bra. Totalt 63 timmar trots att ingen styrketräning har gjorts sedan den 31 oktober (inte varit på gymmet sen den 25 oktober). 2019 fick jag bara ihop lite mer än 25 timmar på hela året, så 38 timmar mer i år trots en dålig avslutning på året.

Nyheter för bloggen 2021

Jag vet att jag kan dra iväg och bli lite långrandig i den här bloggen. Ska göra vad jag kan för att ändra på det från och med nästa år. Inläggen i denna blogg har som målsättning att bli kortare och förhoppningsvis mer lättlästa. De längre och långrandiga inläggen hamnar fortsättningsvis under rubriken Fakta & fördjupningar, vilken är en separat underblogg till "En Mil om Dagen". Där finns redan nu en hel del långa inlägg att gotta sig i (om man nu vill det). 😏😕

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet