Löpteknik - men med måtta

Behöver man tänka mer på sin löpteknik? Eller krånglar man till det då? "Ut och spring bara" brukar jag säga - och tänker mest på att springa såsom kroppen vill, på det sätt man själv upplever som bekvämast. Ändå kan jag inte låta bli att tänka på att små förändringar i tekniken kanske förbättrar ens löpning positivt.

Då tänker jag nödvändigtvis inte på att man ska bli snabbare eller så. Om man kanske kan göra en eller ett par små förändringar så finns ju möjligheten att själva löpningen blir bekvämare och skaderisken minskar. Men då tror jag att man inte ska göra några stora och drastiska förändringar för snabbt. Dessutom är det nog bäst att man testar sig fram, och har koll på att det man ändrar känns naturligt för kroppen. Man ska ju inte behöva springa och tänka på att varje steg ska blir rätt under ett långlopp - då skulle i alla fall jag bli tokig(are) - det ska bara finnas där naturligt...

Jag är lite nyfiken på vad jag själv skulle kunna göra med min teknik och vad det skulle betyda för mig och min löpning. Har funderat på att ta hjälp av någon som kan analysera min löpning och ge avgörande tips. När jag var på gymmet i dag så slängde jag upp mobilkameran mot väggen bakom mig och filmade mina fotisättningar på löpbandet. Jag såg att jag fick upp hälarna rätt bra mot rumpan i varje steg men jag såg också några saker som inte var så bra. Jag är ingen expert på detta men det såg ut som jag landade rätt mycket på hälen - och det kan nog bero på att jag tog lite för långa steg. Sen flaxar jag en del med armarna och det beror nog mycket på att jag vrider överkroppen en del när jag springer. Det är nått jag upptäckte för nästan ett år sedan då jag såg mig själv på bilder och på film. Förutom att det påverkar löpenergin så kan det nog påverka min rygg negativt också.

Vad kan jag göra åt detta då? Ja, för att undvika att hamna för mycket på hälen tror jag man behöver korta ner löpsteget något. Få tårna att landa mer rakt under kroppen istället för framför. Landa rakt under kroppens tyngdpunkt. Att sen ha rätt hållning i överkroppen är också något jag behöver jobba med. Spänna bålen, få upp bröstet å blicken framåt och tänka på en mer stabil armpendling. Det låter kanske som mycket att tänka på men jag menar att man inte ska göra några stora förändringar på en gång, och att man i alla lägen inte ska springa omkring och tänka på sin löpteknik för mycket.

Jag ser framför mig att jag i mina träningspass kanske lägger in en stund då jag försöker fokusera just på min löpteknik - där jag så gott jag kan försöker springa på ett så perfekt sätt som möjligt. Det finns ju gott om artiklar på nätet som handlar om löpteknik, så får försöka lära mig lite. Med dessa övningar på löppassen kanske jag så småningom får med mig en del av det in i det som är mitt "naturliga löpsteg".

Ska nog bli lite mer filmande på löpbandet och när jag är ute och springer. Om bara någon vill hålla i kameran så borde man kunna få ut lite mer material att studera. Kanske ur flera olika vinklar och där hela kroppen syns. Dessutom skulle jag kunna följa min utveckling (om det sker någon sådan) och jämföra med tidigare filmer. Min första film ligger ute på Instagram (@enmilomdagen) nu och det är kul när det kommer in kommentarer med tips och råd från andra duktiga löpare där. Du kan följa min träning (och en del annat) i bild och text på Instagram. Välkommen! Följ!!! :)

Avslutningsvis vill jag säga att jag är en smula kluven när det gäller löpteknik. Ens naturliga löpsteg är väl egentligen precis så som man springer, som kroppen vill? Man behöver väl inte krångla till det. Samtidigt förstår jag att små förändringar i ens teknik kan göra stor skillnad vad gäller fart och lägre skaderisk. Det ska vara kul att springa men jag är tveksam om man gör sig nån tjänst genom att jaga "det perfekta löpsteget" in i absurdum. Bättre att göra små förändringar som man upplever som fungerande och bra. Eller fortsätta springa som vanligt om man bara inte blir skadad av det. Jag gillar att springa och jag är ganska duktig på det trots att jag är långtifrån att "springa perfekt". Jag jobbar gärna med mitt löpsteg men jag vill som sagt göra det med måtta...

Kommentarer

Populära inlägg

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på

Ångestfyllda SLA-loppet