OS i Sydkorea är slut

Olympiska spelen i Pyeongchang, Sydkorea, är nu över. Norge var som vanligt helt överlägsna vad gällde idrottsprestationer och medaljskörd (och satte dessutom alla tiders medaljrekord i vinter-OS) - men Sverige överraskade rejält också! De gjorde sitt bästa vinter-OS någonsin. Kommer kännas lite tomt efter allt detta fantastiska vi bjudits på.

Vilken avslutningsdag det blev. Curlingtjejernas guld och Stina Nilssons överraskande brons på tremilen i längdskidåkning blev en väldigt fin avrundning av dessa Olympiska spel för svensk del. Inte ens Stina själv visste att hon tagit den där bronsmedaljen när hon passerade över mållinjen. Men bäst i längdskidspåren i dag, liksom många andra dagar, var Marit Björgen. Vilken idrottskvinna! Den största bland alla vinteratleter i OS-sammanhang. Eller vad sägs om hennes skörd som nu består av åtta guld, fyra silver och tre brons under de fem OS hon varit med i. Ja, nu har hon till och med fler medaljer än den norske skidskytten Ole Einar Björndalen.

Och på tal om skidskytte, just de tävlingarna tycker jag var de mest spännande att följa. Vilka osannolika framgångar Sverige hade där. Hanna Öberg som tog guld, Sebastian Samuelssons silver, tjejernas vansinniga upphämtning från plats elva till silver på stafetten. Och sen killarnas kross på sin stafett som krönte framgångarna med ett OS-guld. Tänka sig... Otroligt!




Det var som sagt rejäla överraskningar som skidskyttarna bjöd på, men det var väl ändå tjeckiskan Ester Ledecká som stod för den största skrällen i detta OS. När topptrion i super-G-tävlingen i stort sett hade firat klart sina medaljer slår snowboardåkaren Ledecká, långt ner i startlistan, till med ett superåk och vinner tävlingen med en enda hundradel av en sekund. När hon kommer i mål tror ingen, allra minst hon själv, att det är sant. Det här var ju egentligen inte ens hennes sport... Sånt gillar jag, det är så otroligt häftigt när det helt oväntade händer. Och klippet på hennes åk kan du se här (scrolla ner till den andra filmen). Det blev alltså ett guld för henne i super-G och det hela blev ju inte sämre av att Ester Ledecká dessutom tog en guldmedalj i snowboardtävlingen också. Två guld i olika grenar på samma OS. Grymt!!!

Fast nu är det slut. Känns lite vemodigt, som alltid när ett stort mästerskap tar slut. Nu får vi blicka fram mot fotbolls-VM i sommar.


OS-avslutningen på teven. Notera gärna ljuslyktornas färger och placering... 



Sveriges medaljer:

Guld:
Charlotte Kalla, längdskidåkning/skiathlon
Stina Nilsson, längdskidåkning/sprint
Hanna Öberg, skidskytte
Frida Hansdotter, alpint/slalom
André Myhrer, alpint/slalom
Sveriges herrar, skidskytte/stafett
Lag Hasselborg, curling, damer

Silver:
Sebastian Samuelsson, skidskytte/jaktstart
Charlotte Kalla, längdskidåkning/10 kilometer fristil
Sveriges damer, längdskidåkning/stafett
Charlotte Kalla och Stina Nilsson, längdskidåkning/sprintstafett
Sveriges damer, skidskytte/stafett
Lag Edin, curling, herrar

Brons:
Stina Nilsson, längdskidåkning/30 kilometer klassiskt





Kommentarer

Populära inlägg

Ångestfyllda SLA-loppet

Långlöpning i Tibro

Träningen flyter på